O prorockém příkladu při výchově

a man reading a book to a little girl

بسم الله الرحمان الرحيم

Chvála Alláhu, jen Jeho uctíváme a jen jeho o pomoc a o vedení správnou cestou žádáme. Dosvědčuji, že není božstva kromě Alláha Jediného, který nemá společníka a dosvědčuji, že Muhammed صلى الله عليه و سلم je jeho služebníkem a poslem, pravdomluvným a důvěryhodným. Vybízejme sebe i druhé k bohabojnosti, dodržování všech pilířů islámu, náboženských povinností a ubírejme se přímou a správnou cestou. Věru nejlepším slovem je slovo Boží, nejlepším vedením cesta Jeho milovaného Muhammeda a nejhorší věcí jsou inovace vnesené do náboženství, protože každá novota je zhoubnou inovací a každá zhoubná inovace končí v Pekelném Ohni.

Alláh Vznešený pravil:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا

Lidé, bojte se Pána svého, jenž stvořil vás z bytosti jediné a stvořil z ní manželku její a rozmnožil je oba v množství velké mužů i žen. A bojte se Boha, v Jehož jménu se vzájemně prosíte, a dbejte na pravidla o pokrevních svazcích, neboť Bůh zajisté nad vámi je pozorovatelem.” (Nisá´: 1)

Milí bratři v islámu!

Vznešený Alláh mezi podobami přízně, jimiž nás zahrnul, uvedl i tuto:

وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا وَجَعَلَ لَكُم مِّنْ أَزْوَاجِكُم بَنِينَ وَحَفَدَةً وَرَزَقَكُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ ۚ أَفَبِالْبَاطِلِ يُؤْمِنُونَ وَبِنِعْمَتِ اللَّهِ هُمْ يَكْفُرُونَ ‎

Bůh dal vám manželky mezi vámi zrozené a učinil vám z manželek vašich syny a vnuky a uštědřil vám všemožné věci výtečné. Což věřit budou v božstva falešná, jsouce tak za dobrodiní Boží nevděční?“ (Nahl: 72)

Milostiplný Alláh v Koránu také zvěčnil toužebnou prosbu všech jeho oddaných služebníků:

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

Pane náš, dej nám v manželkách našich i potomcích našich oka ochlazení a učiň z nás bohabojným předáky!“ (Furkán: 74)

Přirozeně jsou naše děti ozdobou a krásným završením naší pozemské existence, naším štěstím a pokojem. A tuto hodnotu nejednou podtrhuje i islámské učení.

Islám zdůrazňuje nutnost výběru cudné a ctnostné nevěsty, budoucí matky našich dětí, důležitost sňatku a zakládání mravné a počestné rodiny, jakož i odvrhuje celibát, shodně Božím slovům:

وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلًا مِّن قَبْلِكَ وَجَعَلْنَا لَهُمْ أَزْوَاجًا وَذُرِّيَّةً ۚ

A již před tebou jsme vyslali posly a dali jsme jim manželky i potomstvo.“ (Ra’d: 38)

Jejich příkladem je třeba Ibráhím, mír s ním, o němž Alláh pověděl, že řekl:

رَبِّ هَبْ لِي مِنَ الصَّالِحِينَ ‎﴿١٠٠﴾‏ فَبَشَّرْنَاهُ بِغُلَامٍ حَلِيمٍ ‎﴿١٠١﴾‏

Pane, dejž mi syna, jenž patřit bude mezi bezúhonné!“ A oznámili jsme mu radostnou zvěst o chlapci povahy mírné.“ (Sáffát: 100-101)

‘Abdulláh ibn Mes’úd رضي الله عنه vypráví, jak Posel Boží صلى الله عليه وسلم radil mládeži ve své době:

يَا مَعْشَرَ اَلشَّبَابِ ! مَنِ اسْتَطَاعَ مِنْكُمُ اَلْبَاءَةَ فَلْيَتَزَوَّجْ , فَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلْبَصَرِ , وَأَحْصَنُ لِلْفَرْجِ , وَمَنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَعَلَيْهِ بِالصَّوْمِ ; فَإِنَّهُ لَهُ وِجَاءٌ

Ó mladíci, kdokoli z vás si to může dovolit, ať se ožení! Protože věru tak bude snáze klopit svůj zrak a snáze ochrání své pohlaví. A kdokoli si to dovolit nemůže, nechť se postí, protože půst snižuje chtíč.1

Naše děti jsou pro nás nesmírným požehnáním, ale pokud péči o ně zanedbáme, stanou se nám pohromou a trestem. Proto jsou taktéž pro nás zkouškou, shodně slovům Božím:

إِنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلَادُكُمْ فِتْنَةٌ ۚ وَاللَّهُ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ

Majetky vaše a děti vaše jsou pro vás jen pokušením, zatímco Bůh má u sebe věru odměnu nesmírnou.“ (Taghábun: 15)

A také praví:

الْمَالُ وَالْبَنُونَ زِينَةُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا ۖ وَالْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيْرٌ عِندَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيْرٌ أَمَلًا

Majetek a synové jsou života pozemského ozdobou, však zbožné skutky, jež trvalé hodnoty jsou, u Pána tvého lepší odměnu i naději míti budou.“ (Kehf: 46)

Toho si byli velmi dobře vědomi proroci před námi, jako Ibráhímův syn Ismá’íl, mír s ním, o němž Alláh řekl:

وَكَانَ يَأْمُرُ أَهْلَهُ بِالصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ وَكَانَ عِندَ رَبِّهِ مَرْضِيًّا ‎

a rodině své modlitbu a almužnu přikázal a Pánu svému se zalíbil.“ (Merjem: 55)

A stejný byl i Posel Boží Muhammed صلى الله عليه وسلم, jemuž Alláh poručil:

وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا

Přikaž rodině své modlitby konání a sám buď v ní vytrvalý!“ (Táhá: 132)

Proto coby otec a hlava rodiny ani ty nikdy nezanedbej jejich nároky a snaž se mít rozhodující vliv na jejich formování, aby i oni vyrostli v oddané Boží služebníky. Snaž se ve svých domovech ovlivnit vše, co ovlivnit dokážeš a pros Alláha, aby se postaral o zbytek, následujíce v tom praxi dávných proroků, jako Ibráhím, když prosil svého Pána:

وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ أَن نَّعْبُدَ الْأَصْنَامَ

oddal od nás, ode mne i synů mých, model uctívání!“ (Ibráhím: 35)

Ibráhím také prosil:

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ ‎

Pane můj, učiň, abych dodržoval modlitbu já i potomstvo mé a vyslyš, Pane náš, mé volání!“ (Ibráhím: 40)

Pamatuj, že modly dneška už nemají podobu dřeva a kamení, ani hvězd a planet, ale ideologií a kulturních vzorů, šířených vojsky prokletého šejtána!

To, co vložíš do výchovy svých dětí, se ti, až zestárneš, v dobrém vrátí, tak jako Alláh popisuje slova dobrého potomka:

رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا

Pane můj, smiluj se nad nimi oběma, tak jako oni mě vychovali, když jsem byl malý!“ (Isrá: 24)

A to, co vložíš do jejich výchovy, se vrátí i jim a tvá dobrota jim přinese jedině dobro i po tvé smrti, jako když sirotci v koránském příběhu získali poklad, protože jejich otec byl ctnostný muž:

وَأَمَّا الْجِدَارُ فَكَانَ لِغُلَامَيْنِ يَتِيمَيْنِ فِي الْمَدِينَةِ وَكَانَ تَحْتَهُ كَنزٌ لَّهُمَا وَكَانَ أَبُوهُمَا صَالِحًا فَأَرَادَ رَبُّكَ أَن يَبْلُغَا أَشُدَّهُمَا وَيَسْتَخْرِجَا كَنزَهُمَا رَحْمَةً مِّن رَّبِّكَ ۚ

A co se týká té zdi, ta patřila dvěma chlapcům sirotkům ve městě tom a byl pod ní poklad pro ně předurčený; a otec jejich muž bezúhonný byl a Pán tvůj si přál, aby oni nejdříve dospělosti své dosáhli a teprve pak poklad svůj odkryli z milosrdenství Pána tvého.“ (Kehf: 82)

Služebníci Boží!

Pamatujte proto, že děti darem od Alláha, který si vyžaduje příslušné zacházení, neboť Alláh pravil:

لِّلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۚ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ ۚ يَهَبُ لِمَن يَشَاءُ إِنَاثًا وَيَهَبُ لِمَن يَشَاءُ الذُّكُورَ ‎﴿٤٩﴾‏ أَوْ يُزَوِّجُهُمْ ذُكْرَانًا وَإِنَاثًا ۖ وَيَجْعَلُ مَن يَشَاءُ عَقِيمًا ۚ إِنَّهُ عَلِيمٌ قَدِيرٌ ‎﴿٥٠﴾‏

Bohu náleží království na nebesích a na zemi; On tvoří, co chce, a podle libosti dává dcery jednomu a syny druhému anebo z nich činí páry, syny i dcery, anebo činí neplodným, koho chce, neb On vševědoucí je i všemocný.“ (Šúrá: 49-50)

V tomto verši zmínil Alláh čtyři skupiny lidí – ty, kteří jsou rodiči pouze dcer, ty, kteří jsou rodiči pouze synů, ti, kteří jsou rodiči i synů i dcer a ty, kteří zůstali bezdětnými. Přemýšlejte o těch, co nemohou mít děti, anebo o těch, co o děti přišli a rozjímejte, jak velkou přízní vás Alláh zahrnul!

Nedopusťte, bratři, ztrátu kontroly nad vašimi domácnostmi! Nenechejte vaše děti, aby následovali zkaženost mládeže všude okolo a taktéž zradili Boží náboženství a odrodili se od identity svých předků tak, jako to učinila většina jejich vrstevníků, jež se stali hanbou svých rodin a pěšáky na šachovnici cizáků, mašírujícími proti svým rodičům a svému lidu! Nedovolte, aby globální síly zla, které se snaží smazat rozdíl mezi vírou a nevírou, dobrem a zlem, mužem a ženou či rodiči a dětmi, nepřátelé Alláha, kteří se snaží oslabit muslimy početně i morálně, tento Boží dar díky vaší nedbalosti a lhostejnosti obrátili proti vám a vaše rodiny se staly vašimi úhlavními nepřáteli, stahujícími i tebe do hlubin pekelných, neboť Vznešený Alláh varuje:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ مِنْ أَزْوَاجِكُمْ وَأَوْلَادِكُمْ عَدُوًّا لَّكُمْ فَاحْذَرُوهُمْ

Vy, kteří věříte! Některé z manželek vašich i dětí vašich jsou vám nepřáteli, střezte se jich!“ (Taghábun: 14)

Prosíme Alláha, aby nám poskytl sílu odolat silám zla při výchově našich dětí! Prosíme Alláha, aby napravil dnešní zkaženou mládež, navrátil muslimy, děti i rodiče, na přímou cestu Koránu a Sunny a k následování cesty zbožných předků této ummy, vstříc úspěchu na tomto a spáse na onom světě! Ámín!

  1. Muttefekun ‘alejhi, zaznamenali al-Buchárí v Sahíhu, hadís č. 1905; a Muslim v Sahíhu, hadís č. 1400.